Musik och telefoner

Att lyssna på musik är något som har varit populärt så länge som människor har kunnat skapa rytmer och olika ljud. I själva verket är musiken flera tusen år gammal och musik finns dokumenterad från både antikens Grekland och romarriket. Musik är nämligen något som gör människor glada och kan ändra stämningen på både fester, begravningar, födelsedagskalas och en mängd andra tillställningar. Musiken är på så sätt ett redskap för att skapa eufori, glädje eller en varm känsla exempelvis. Dock har musik förändrats de senaste årtiondena, detta då sättet många lyssnar på musik nu har blivit privat istället för gemensamt. Därför kommer denna text diskutera hur folk lyssnar på musik idag i jämförelse till förr i tiden.

Musik i telefoner

I dagens samhälle är det enklare än någonsin att köpa en telefon och lyssna på musik privat. Exempelvis går det att köpa en begagnad Iphone 8 direkt på internet, vilket är både billigt och smidigt. På så sätt har nästan alla i världen råd att äga en mobiltelefon. Dessutom används mobiltelefoner som en typ av förlängning av människor, då man både gör bankärenden och chattar med folk. Därför föll det naturligt för mobiltillverkare att göra det möjligt att lyssna på musik i mobiltelefoner. På så sätt lyssnar nu alla på musik direkt i sina telefoner nästan hela tiden, både på tåg och bussar, men också i hemmet. Många har nämligen högtalare som kan kopplas via bluetooth där det går att spela upp musik genom.

Musik förr i tiden

Till skillnad från förr i tiden var musiken något som lyssnades på gemensamt och inte i telefoner. Anledningen till detta var givetvis att mobiltelefoner inte fanns, men anledningen är också att teknik som musikspelare också var dyrt och endast var något för rika människor. På så sätt har musik blivit något som gjorts tillgängligt för vanliga människor de senaste årtiondena.

Dock var det inte mobiltelefonerna som gjorde musiken tillgänglig för allmänheten. Den första tekniska produkten som gjorde musik tillgänglig för människor var nämligen radion, som fortfarande är populär. Dessutom har musiken också gjorts tillgänglig via konserter och spelningar på barer och klubbar.

Next article

Musik i TV-spel