Musik i TV-spel

Att använda musik i TV-spel har en lång historia bakåt i tiden, där musiken har fått agera stämnings- och spänningsskapande. Under 1970-talet hade arkadspelen oftast någon form av musik, men den var för det mesta monoton och hade skapats av personer med expertis inom programmering i stället för musik.

För den som är intresserad av TV-spel finns det idag en stor mängd olika konsoler och spel att välja mellan. En av de mest populära spelkonsolerna är Nintendo Switch som har en stor mängd tillhörande spel att välja mellan. När du köper en Nintendo Switch får du både en bärbar och en stationär spelkonsol i ett, vilket gör att du kan spela på det sätt du önskar.

Datorspelsmusikens genombrott

Genombrottet för musik i TV- och datorspel kom när hemdatorn Commodore 64 blev populär. Datorn hade ett SID-chip vars flexibilitet och överlägsna ljud gjorde det möjligt för musiker att skapa och förmedla datorspelsmusik på ett mycket mer effektivt sätt än tidigare. Bland de mest kända SID-kompositörerna var Martin Galway, Rob Hubbard, Jeroen Tel och Ben Daglish. Koji Kondo var en annan känd spelmusiker som stod bakom musiken till Nintendos Entertainment System. Han komponerade bland annat musiken till The Legend of Zelda och Super Mario Bros.

I början av nittiotalet blev Atari och Commodore mindre populära i jämförelse med PC:n som nu blev den mest vanliga enheten för datorspelande. PC-datorerna kunde dock inte ge stöd för bra digitalt ljud på länge då deras syfte från början inte var att användas till spel. Under nittiotalet var det mest MIDI-baserad musik som användes, och i mitten av decenniet blev CD-musik den mest dominerande musikformen. När 2000-talet anlände var det vanligt att komprimerad musik i mp3-format användes i spelen, med Grand Theft Auto 3 som exempel.

TV-spel en ny musikscen

TV-spel har under coronapandemin blivit en allt större arena för musik. De artister som på grund av pandemin inte längre kan uppträda inför publik når i stället en ny marknad med hjälp av spel. I april 2020 höll rapparen Travis Scott en konsert i spelet Fortnite. Samma år i augusti var det den japanske musikern Kenshi Yonezu som höll konsert i spelet, vilket gav hans album förstaplatsen på iTunes i hela 30 länder.

Ett av de spel som satsar stort på musik är svenska titeln ”Star Stable”, där den fiktiva artisten Lisa Peterson har fått många fans. I spelet är Lisa Peterson en så kallad ”ödesryttare” som bor på en ö vid namn Jorvik. Hon löser mysterier med sin blåhåriga häst Starshine och skyddar samtidigt Jorvik mot olika mörka krafter. Vid sidan av dessa aktiviteter är hon artist och musiker. Amanda Örtenhag från Sandviken gör sångrösten åt karaktären Lisa Peterson. Hon brukar försöka leva sig in i Lisa Petersons person och inre liv, och har i detta syfte läst böckerna om ödesryttarna och spelat Star Stable.

Previous article

Musik och telefoner

Next article

Allt om hörlurar