Välja rätt begravningsmusik

Som vi alla känner till är musik ett väldigt stort ämne. Det är något som kan beskriva personer på olika sätt, framkalla känslor och många beskriver musik som ett språk alla förstår. Det är vanligt att spela musik på olika tillfällen, men att välja den rätta musiken för de olika tillfällena är något som kan vara svårt. Speciellt om det handlar om mer seriösa evenemang, som begravningar.

De flesta som letar efter begravningsmusik väljer ofta en viss låt som de är säkra på att den som avlidit tyckte bra om. Andra väljer istället låtar som beskriver personen eller musik som säger adjö. När du ska planera en vacker begravning kommer musiken ha stor betydelse. Därför är det viktigt att du tar tid på dig och är säker på att du väljer den rätta. Ett tips om du behöver hjälp är att du kontaktar Lova begravningsbyrå eftersom de har erfarenhet av att planera begravningar.

Kyrklig och borgerlig begravning

Som anhörig kommer du få chansen att välja musik, oavsett om det är en kyrklig begravning eller en borgerlig. På kyrkliga begravningar brukar dock reglerna för vilken musik som får spelas vara lite strängare. Det läses oftast upp ett par psalmer. Du kan dock välja fler psalmer ifall ni känner att det behövs. Men då måste du först prata med prästen och dubbelkolla att det är okej. När det kommer till kyrkliga begravningar får du dessutom inte välja musik som laddats ner eller streama någon musik. Den bör spelas av en livemusiker eller via en CD. Detta behöver du däremot inte tänka på ifall begravningen är borgerlig. Dock kan det ändå vara bra att prata med den som leder begravningen för att vara säker på att du inte bryter mot några regler.

Svårt att välja begravningsmusik?

Skulle du ha väldigt svårt att välja vilken musik som ska spelas finns det hjälp. Du kan prata med begravningsbyrån eller kyrkan så hjälper de dig att hitta den bästa musiken. Det finns ett utbud med klassiska låtar som ofta spelas på begravningar, dessa är då ett säkert alternativ. Men vill du att det ska spelas musik som verkligen beskriver den avlidna bör du fundera på det lite mer. I vissa fall har personen som gått bort lämnat önskemål. Då kan de ha valt den musik de vill ska spelas, vilket gör att du inte behöver välja låtar.

Exempel på låtar som passar för begravningar

Du kan få flera förslag på bra musik som passar till begravningar, men dessa förslag betyder inte att du måste bestämma mellan dessa låtar. Förslagen kan istället fungera som inspiration. Här nedan listas några låtar som många väljer att spela på begravningar, i alla fall här i Sverige. Det är låtar som många väljer att lyssna på när de känner sig lite nere, eller befinner sig mitt i en sorg.

  • Björn Skifs – Håll mitt hjärta (Same Old Story)
  • Laleh – En stund på jorden
  • Louis Armstrong – What A Wonderful World

Previous article

Allt om hörlurar